A Kanári-szigetek gazdag és változatos konyhával rendelkeznek, melyeket az afrikai, spanyol és latin-amerikai kultúrák határoznak meg. A Kanári-szigetek ételei gazdag ízvilágot és a helyi kultúrára jellemző jellegzetességeket tükröznek, amelyek minden ínyenc számára különleges gasztronómiai élményt nyújtanak. Összeszedtünk neked néhány jellegzetes kanári ételt, amiket semmiképp nem szabad kihagynod, ha ide látogatsz!
1. Mojó Picón
A mojó nem más mint egy fűszer és az abból készülő szósz. Az alapvető hozzávalói a fokhagyma, az olívaolaj, a piros vagy zöld paprika, só és az ecet. Akik szeretik a fűszeres, kicsit csípős ízeket azoknak tökéletes választás ez a szósz, melyet főként a helyi krumplihoz, a papas arugadashoz és húsokhoz fogyasztanak.
2. Papas arrugadas
Másnéven ráncos krumpli, melyet a helyiek előszeretettel fogyasztanak önmagában mojó szósszal vagy köretként is. Ez a krumpli nem csak a Kanári-szigeteken, de Dél-Amerikában is elterjedt. Nagyon erős sós vízben főzik meg a krumplit anélkül, hogy meghámoznák őket. Mojóval kombinálva egy egyszerű, de mégis nagyszerű étel, mely összefoglalja a helyi ízvilágot.
3. Almogrote
Ez az étel leginkább La Gomera szigetére jellemző, de a többi szigeten is megtalálható. Egy ízletes mártogatós, melyet érlelt sajtból, csípős paprikából és paprikából készítenek jó sok fokhagymával és olívaolajjal. Kenyérrel illetve húsokkal együtt fogyasztják a helyiek, mindenképp próbáld ki, ha szereted a fűszeres ételeket.
4. Ropa vieja
A ropa vieja nem jelent mást spanyolul mint hogy régi ruha, ami valljuk be, sokat nem jelent ebben a formájában, ha ételekről és gasztronómiáról beszélünk. Ez onnan ered, hogy az emberek felhasználják a maradék ételeket és abból alkotnak valami különlegeset. Ehhez csicseriborsót, húst, hagymát és krumplit használnak, fűszerezését tekintve pedig ahány ház, annyi szokás, így kétszer nem fogsz ugyanolyat kóstolni belőle.
5. Gofio
Aki a Kanári-szigeteken már járt az biztos hallott a gofioról. A nagyszülők mindig azt mondják a gyerekeknek, hogy egy pohár tej gofioval elősegíti a fejlődésüket és egészségesek lesznek tőlük. Na de mi is az a gofio? Nem más mint egy helyi pörkölt gabona, mely kukoricából és búzából készül. A spanyol polgárháború idején a helyiek fontos ételévé vált, mivel rostokban, fehérjében és vitaminokban gazdag. Leginkább levesekhez, szószokhoz, valamint fagylalhoz használják alapanyagként.