Kanári-szigeteken az egyik legnagyobb élmény felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt a különleges állatvilág felfedezesése. Ezek közül is az egyik legjobb, amikor az óceán felszínét megtöri egy-egy fekete vagy ezüst test: bálnák vagy delfinek raja.

De milyen bálnákat és delfineket láthat a Kanári-szigeteken?

Összesen 69 delfin- és bálnafaj ismert a világ tengereiben, a Kanári-szigeteken ezek fajok úgy egyharmada – mintegy 28 – rendszeresen megfordul.

Természetesen gyakran láthat az Atlanti-óceán ezen részén palackorrú és gömbfejű delfint is, valamint barázdás bálnát, hosszúszárnyú delfint, ámbráscetet, néhanap gyilkos bálnát. A Kanári-szigetek ad otthont a cserepes teknősöknek is, amelyet leginkább búvárkodás során pillanthat meg. Egy-egy kifejlett hím akár 90 cm-et is elérhetik, a teknősök teljes élettartama 47-67 év között van.

Az utazók körében legnépszerűbb célpont a bálna- és delfinlesre Tenerife nyugati része, ahol egész évben láthatók a  palackorrú és gömbölyűfejű delfinek, illetve számos vándorló bálnafaj is időről időre visszatér ide. Fuerteventura és Lanzarote környékén a legkönnyebben Graciosa szigetének környékén bukkanhat delfinekre, vagy bálnákra. Gran Canarián is számos kirándulás közül választhat, melyek legtöbbször a déli vizekre viszik.

A látogatókat kifejezetten a bálnák és a delfinek megfigyelésére tervezett „kék jelzésű hajók” szállítják, melyek szigorú törvényi szabályozásnak kell eleget tegyenek, a Kanári-szigetek vizein élők cetfélék teljes és boldog életének biztosítása érdekében. Az olyan tevékenységek, mint az etetésük vagy a közös úszás nem megengedett a hajózás során, mivel tilos zavarni az állatokat a természetes élőhelyük szabad élvezetében.

A kirándulások során számos szabályt kell betartania legénységnek és az utazóknak is. A hajó sosem közelíti meg pár 10 méternél jobban a vizek élőlényeit, azonban az állatok gyakran szívesen “kísérik” a vitorlásokat, vagy veszik körül az álló hajót. Érdemes olyan hajóval nekivágni a túrának, amelyik tiszteletben tartja az állatokat és azok élőhelyét.