Ki ne ismerné a mojo rojo és a mojo verde szószokat, aki már járt a Kanári-szigeteken! Ha nem is kóstolta még ezt a két fontos finomságot, biztosan sokat olvasott már róla, ha máshol nem, a mi blogunkon. Ez az ételízesítő a legfontosabb kiegészítője a kanári ételeknek. A vörös és zöld ízesítőt általában együtt szolgálják fel, a turisták kedvenc ételével, a ráncos burgonyával. De a szószokat önmagukban is használják a helyi konyhaművészetben, a zöldet halak, polipok és tengeri ételek, sajtok ízesítésére használják. Az intenzív zöld szín és a friss íz oka a koriander.
A mojo verde (zöld mojo szósz) közeli rokona a portugál zöldmártásnak, de petrezselyem helyett koriandert tartalmaz. Ez a recept az első telepesekre emlékeztetheti a helyieket, hiszen a Kanári-szigetek legkorábbi “látogatói” főként a portugál Madeira szigetéről származtak.
A jó mojo verde házilag készül, ezek szükségesek hozzá:
- 1 csokor friss koriander
- 6 gerezd fokhagyma
- Fél teáskanál köménymag
- 1 nagy csipetnyi só
- 1 friss, zöld chili paprika
- Olívaolaj
- Borecet
A fokhagymát, a sót, a chilit és a köményt zúzza össze a koriander leveleivel. Ehhez használhat turmixgépet, de egy klasszikus mozsár általában jobban megfelel a célnak. A legfontosabb, hogy egy finom masszát törjön az alapanyagokból, majd tegyen hozzá körülbelül 200 ml olívaolajat és 50 ml borecetet! Keverje addig, amíg sűrű, ragacsos mártást nem kap. Ha a szósz nem elég sűrű, adjon hozzá néhány csipet zsemlemorzsát, ha pedig túl sűrű lett, akkor egy kis fehérborral higithatja.
Tálalja a zöld mojo-t ropogós kenyérrel, bármilyen halétellel, és persze ráncos krumplival (erről ide kattintva olvashat). Az elkészült szósz néhány napig eláll a hűtőszekrényben, de gyorsan romlik.
Hagyj üzenetet
You must be logged in to post a comment.