A Kanári-szigeteki konyháról, gasztronómiáról legtöbben csak a kanári-krumplit ismerik és a rutinos utazók még rávágják, hogy a halak is fontos ételek errefelé. Fuerteventura ismert ételei közé sorolható a kis édes banán, amely régen megélhetést biztosított a Kanári-szigetek lakóinak. Ma a hagyományos fuerteventurai ételek főként a kis helyi vendéglőkben találhatóak meg, hiszen a turizmus fejlődése a nemzetközi konyhát is elhozta a szigetre.

Friss zöldségek, gyümölcsök

A legtöbb mediterrán gyümölcs és zöldség Spanyolországból, sok közülük a Kanári-szigetekről, érkezik Magyarországra, Európa belsejébe. Azonban van pár olyan helyi termék, ami még nem nagyon jutott el hozzánk, ilyen az egészen apró narancssárga koktélparadicsom. A helyben termesztett paradicsomfajtákat nehéz lenne megszámolni, a helyiek legtöbbször gyümölcsként fogyasztják.

Majorero kecskesajt

A sziget sajtját Majoreronak hívják, ez annyit jelent “helybéli”, azaz fuerteventurai. A helyi készítésű sajtot gyakran oliva olajjal, paprikával, egyéb fűszerekkel ízesítik. Füstölt változatban is készül ez a különleges sajt, ezt grillezve is érdemes megkóstolnia. A Majorero sajtokat sorban 13. éve a világ egyik legjobb sajtjának választják. Nem véletlen!

Extra szűz oliva olaj

Az oliva olaj természetesen nem különlegesség, azonban Fuerteventurán terem a Natdial nevű bogyó, amiből a világ legfinomabb étkezési olaja készül. A helyiek augusztus végén kezdik a betakarítást és összesen kb. 6500 liter olajat készítenek a közel 40.000 kiló olajbogyóból.

Mojo picón

A kanári emberek azt mondják, hogy minden mojo picón recept különbözik, és ez így is van. Az egyes Kanári-szigeteken más és más szósz készül. Egyes helyeken töményebb, máshol folyósabb, a fűszerek is gyakran különböznek, csak a burgonya azonos. A mojo picón fő alkotóelemei: helyi olívaolaj, ecet, paprika és fokhagyma. A fuerteventurai változat általában köményt is tartalmaz és hígabb a tenerifei változatnál.