Ki ne ismerné a mojo rojo és a mojo verde szószokat, aki már járt a Kanári-szigeteken! Ha nem is kóstolta még ezt a két fontos finomságot, biztosan sokat olvasott már róla, ha máshol nem, a mi blogunkon. Ez az ételízesítő a legfontosabb kiegészítője a kanári ételeknek. A vörös és zöld ízesítőt általában együtt szolgálják fel, a turisták kedvenc ételével, a ráncos burgonyával. De a szószokat önmagukban is használják a helyi konyhaművészetben, a zöldet halak, polipok és tengeri ételek, sajtok ízesítésére használják. Az intenzív zöld szín és a friss íz oka a koriander.

 

A mojo verde (zöld mojo szósz) közeli rokona a portugál zöldmártásnak, de petrezselyem helyett koriandert tartalmaz. Ez a recept az első telepesekre emlékeztetheti a helyieket, hiszen a Kanári-szigetek legkorábbi “látogatói” főként a portugál Madeira szigetéről származtak.

 

A jó mojo verde házilag készül, ezek szükségesek hozzá:

  • 1 csokor friss koriander
  • 6 gerezd fokhagyma
  • Fél teáskanál köménymag
  • 1 nagy csipetnyi só
  • 1 friss, zöld chili paprika
  • Olívaolaj
  • Borecet

 

A fokhagymát, a sót, a chilit és a köményt zúzza össze a koriander leveleivel. Ehhez használhat turmixgépet, de egy klasszikus mozsár általában jobban megfelel a célnak. A legfontosabb, hogy egy finom masszát törjön az alapanyagokból, majd tegyen hozzá körülbelül 200 ml olívaolajat és 50 ml borecetet! Keverje addig, amíg sűrű, ragacsos mártást nem kap. Ha a szósz nem elég sűrű, adjon hozzá néhány csipet zsemlemorzsát, ha pedig túl sűrű lett, akkor egy kis fehérborral higithatja.

 

Tálalja a zöld mojo-t ropogós kenyérrel, bármilyen halétellel, és persze ráncos krumplival (erről ide kattintva olvashat). Az elkészült szósz néhány napig eláll a hűtőszekrényben, de gyorsan romlik.