Naponta teszik fel nekünk azt a kérdés, hogy milyen az idő Fuerteventurán. Sajnos sok téves/helytelen információ kering ezzel kapcsolatban az interneten. Ezért összegyűjtöttük önnek azokat a leggyakoribb tévhiteket, amiket még véletlenül sem szabad elhinne.

A Kanári-szigetek időjárása ugyan kiegyensúlyozott, de természetesen itt is van tél és nyár, ősz és tavasz már sokkal kevésbé. A leghidegebb téli hónapban a nappali hőmérséklet nem szokott 18 fok alá csökkenni, de nyáron természetesen sokkal melegebb van ennél. A szigetcsoportra a valódi nyár június végén-július elején érkezik. A szigetek déli része általában sivatagos-száraz, az északi részeken gyakoribb az eső, kivéve Fuerteventura, mert ott az egész sziget időjárása sivatagos.

6 tévhit a Kanári-szigetek időjárásáról

1. A Celsius fok a mérvadó a Kanári-szigetek időjárásában

A különböző internetes beszélgetésekből kiderül, hogy sok olyan ember mond véleményt a Kanári-szigetek időjárásáról, aki még sosem járt egyik szigeten sem. Szívesen közlik, hogy Puerto de La Cruzban “csak” 27°C van, ami semmit nem jelent önnek, ha Tenerife déli részére utazik. Ráadásul a Celsius fok csak egy mérce. Ma például 28 fok van Playa de Las Americason, de a hőérzet már 30°C feletti, hiszen azt több tényező is befolyásolja: az egyik a napsütés erőssége, a másik pedig a páratartalom. Mindkettő emeli a hőérzetet és a bőrén tapasztalhatja meg a kanári napsütés erejét. A 25-28°C itt tökéletes nyáridőt jelent, de nem áll meg itt a hőmérők higanyszála, gyakran megy e fölé is.

 

2. Hideg az óceán

Az óceán egész évben elég meleg ahhoz, hogy úszni lehessen benne. Az igaz, hogy a tengervíz hőmérséklete mindössze 5-6 fokot változik egy év alatt, a nyári időszakban átlagosan 22-24 fokos, ami kényelmes fürdőzésre alkalmas. (Ma, amikor írom ezt a cikket, a Balaton vízhőmérséklete 22 fok, nyári átlaghőmérséklete pedig 19-23°C.)

 

3. A dél napos, az észak felhős

A déli részek naposabbak, szárazabbak és melegebbek, de ez mind viszonylagos. Az északi települések zöldebbek, a téli-tavaszi időszakban csapadékosabbak, de nem feltétlen hidegebbek. Ha le akar hűlni pár nap tengerparti napozás után, akkor érdemes ellátogatnia a hegyekbe, sőt valami melegebb ruhát is vigyen magával a kirándulásokra.

5-tévhit-Kanári-szigetek-időjárásáról

4. Kabát nélkül el se induljon nyaralni!

Semmiképp ne induljon el a Kanári-szigetekre egy tavaszi kabát nélkül, ha kirándulni szeretne! Pl. a Teidére közel 3.000 méterig juthat fel, ahol természetesen sokkal hidegebb van, mint a part mentén. Ha nem tervez kirándulásokat a szigetek vulkáni csúcsaihoz, akkor természetesen a dzsekit is otthon hagyhatja.

 

5. Nem esik az eső

De igen, esik az eső a Kanári-szigeteken, bár nem sokat. A déli részen évente egy-két alkalommal és akkor sem nagy mennyiség, északon több eső jellemző, főként télen és tavasszal.

6. A mikro-klíma azt jelenti, hogy pár kilométeren belül is változik az éghajlat

Igen, ez részben igaz, de legkevésbé a part mentén. Itt is az igaz, amit a kabátról írtam: inkább hegynek felfelé változik az időjárás, egy-két száz méter magasságban már lehet sokkal hűvösebb, mint a parton.